Яким повинен бути сніданок школяра?
- Nadia Verstiuk
- 29 серп.
- Читати 2 хв

👇Щоб дитина привчилась із задоволенням снідати вдома та йшла до школи ситою, повною сил і енергії, батькам необхідно:
🍛 Зацікавити дитину сніданком
🥒 Готуйте прості, швидкі та яскраві страви, зроблені із якісних інгредієнтів.
🏡 Сніданок може стати теплою сімейною традицією: коли родина збирається за столом, обмінюється планами та створює позитивний настрій на день.
♾ Основні принципи здорового сніданку:
- Достатня енергія для активності та навчання впродовж дня.
- Дотримання балансу білків, жирів і вуглеводів.
- Урізноманітнення раціону за складом вітамінів, мінералів і мікроелементів.
- Дотримання безпеки при обробці продуктів та приготуванні страв.
🍱 Наситити організм корисними речовинами
👉 Сніданок має бути ситним та складати 20–25% добової калорійності (400-600 ккал для школяра, 600–800 ккал - для підлітка).
Основою сніданку повинні бути:
• Складні вуглеводи: цільнозернові каші, макарони з твердих сортів пшениці, хліб, злакові, які дають енергію на тривалий час.
• Білки: яйця, сир, кисломолочні продукти, риба або м’ясо – важливі для росту та мозкової активності.
• Кальцій — з молочних продуктів, необхідний для кісток і нервової системи.
• Вітаміни групи B, клітковина, залізо: волоські горіхи, морква, сухофрукти, яблука тощо.
👉 Уникайте швидких вуглеводів (солодощі, булочки), які дають короткочасний комфорт, але мало користі.
🥗 Урізноманітнити щоденне меню
Змінюйте продукти впродовж тижня – це підтримує інтерес дитини, забезпечує організм поживними речовинами та не викликає відчуття «відрази».
🥰 Позитивні емоції
Сприяє кращій концентрації уваги, покращенню пам’яті, настрою, адаптації до навчання та закладе основи міцного здоров’я на подальші роки.
👇Приклади оптимальних варіантів сніданку:
🥚 Омлет з 1-2 яєць із молоком приготований на парі, з зеленню та овочами, канапка з цільнозернового хліба з маслом жирністю не менше 82,5%.
🥣 Вівсяна, рисова або манна каша (можна з молоком) з подрібненими горіхами та яблуко чи груша.
🥛 Найкращі напої для сніданку – розведений сік, трав’яний чай, або чай з молоком, какао з молоком або рідкий йогурт. Об’єм порції на сніданок не повинен перевищувати 150-200 г.
Про смачні та корисні сніданки читайте більше на платформі «Знаїмо» https://znaimo.gov.ua/




Коментарі