top of page

Яким повинен бути сніданок школяра?


ree

👇Щоб дитина привчилась із задоволенням снідати вдома та йшла до школи ситою, повною сил і енергії, батькам необхідно:

🍛 Зацікавити дитину сніданком

🥒 Готуйте прості, швидкі та яскраві страви, зроблені із якісних інгредієнтів.

🏡 Сніданок може стати теплою сімейною традицією: коли родина збирається за столом, обмінюється планами та створює позитивний настрій на день.

♾ Основні принципи здорового сніданку:

- Достатня енергія для активності та навчання впродовж дня.

- Дотримання балансу білків, жирів і вуглеводів.

- Урізноманітнення раціону за складом вітамінів, мінералів і мікроелементів.

- Дотримання безпеки при обробці продуктів та приготуванні страв.

🍱 Наситити організм корисними речовинами

👉 Сніданок має бути ситним та складати 20–25% добової калорійності (400-600 ккал для школяра, 600–800 ккал - для підлітка).

Основою сніданку повинні бути:

• Складні вуглеводи: цільнозернові каші, макарони з твердих сортів пшениці, хліб, злакові, які дають енергію на тривалий час.

• Білки: яйця, сир, кисломолочні продукти, риба або м’ясо – важливі для росту та мозкової активності.

• Кальцій — з молочних продуктів, необхідний для кісток і нервової системи.

• Вітаміни групи B, клітковина, залізо: волоські горіхи, морква, сухофрукти, яблука тощо.

👉 Уникайте швидких вуглеводів (солодощі, булочки), які дають короткочасний комфорт, але мало користі.

🥗 Урізноманітнити щоденне меню

Змінюйте продукти впродовж тижня – це підтримує інтерес дитини, забезпечує організм поживними речовинами та не викликає відчуття «відрази».

🥰 Позитивні емоції

Сприяє кращій концентрації уваги, покращенню пам’яті, настрою, адаптації до навчання та закладе основи міцного здоров’я на подальші роки.

👇Приклади оптимальних варіантів сніданку:

🥚 Омлет з 1-2 яєць із молоком приготований на парі, з зеленню та овочами, канапка з цільнозернового хліба з маслом жирністю не менше 82,5%.

🥣 Вівсяна, рисова або манна каша (можна з молоком) з подрібненими горіхами та яблуко чи груша.

🥛 Найкращі напої для сніданку – розведений сік, трав’яний чай, або чай з молоком, какао з молоком або рідкий йогурт. Об’єм порції на сніданок не повинен перевищувати 150-200 г.

Про смачні та корисні сніданки читайте більше на платформі «Знаїмо» https://znaimo.gov.ua/

Коментарі


bottom of page