Алергія — сигнал про небезпеку, а не просто дискомфорт
- Nadia Verstiuk
- 8 лип.
- Читати 1 хв
Алергія — це не просто “щось не те з'їв”. Це серйозний стан, який може впливати на якість життя, викликати небезпечні реакції й навіть потребувати невідкладної допомоги.
Що кажуть цифри?
🔹 У світі харчову алергію мають:
– до 3 % дорослих
– до 6 % дітей
Найпоширеніші продукти, які викликають алергію:
• Молочні продукти
• Яйця
• Риба та морепродукти
• Горіхи та арахіс
• Злаки з глютеном (пшениця, ячмінь тощо)
• Соя
Навіть маленька кількість цих продуктів може спричинити серйозну реакцію у чутливих людей.

Як проявляється алергія?
👉 Свербіж, висипка, набряк обличчя або губ
👉Болі в животі, блювота, пронос
👉Утруднене дихання
✅ Що варто знати і робити:
🔸 Читайте етикетки – уважно дивіться склад продуктів
🔸 Запитуйте в кафе/ресторанах, якщо не впевнені, з чого складаються страви
🔸 Уникайте продуктів, на які вже була реакція
🔸 Завжди майте при собі антигістамінні препарати (які порадив сімейний лікар), якщо вже маєте алергію
🔸 Не займайтесь самолікуванням – звертайтесь до лікаря для точного діагнозу
А як щодо щеплень?
ВООЗ та українські фахівці кажуть: алергія не є протипоказанням до вакцинації, а в багатьох випадках — навпаки, щеплення особливо рекомендовані.
Маєш досвід або питання?
Розкажи у коментарях:
▫️Чи стикався/лася з харчовою алергією?
▫️На які продукти найчастіше буває реакція у твоїй родині?
▫️Можливо, є поради, які допомогли саме тобі?
Корисні джерела:
Харчова алергія – https://phc.org.ua/.../na-kharchovu-alergiyu-strazhdae-1...
Поради з профілактики сезонної алергії – https://phc.org.ua/.../poradi-z-profilaktiki-sezonnoi...
Говоримо про алергію вголос, бо це не дрібниця.
Дякую, що читаєш — це вже крок до обізнаності




Коментарі