Щороку в третій декаді жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з йододефіцитом
- Nadia Verstiuk
- 2 дні тому
- Читати 2 хв
Його мета – привернути увагу до проблеми недостатнього споживання йоду, підвищити обізнаність населення про йододефіцитні захворювання та їх негативні наслідки для здоров’я.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), йододефіцит залишається однією з найпоширеніших неінфекційних проблем здоров’я у світі, що може впливати на розвиток дітей та працездатність дорослого населення.
Україна належить до країн із недостатнім природним вмістом йоду в ґрунті та воді, зокрема в Карпатському та Поліському регіонах. Після аварії на Чорнобильській АЕС особливу увагу також приділяють профілактиці йодного дефіциту в північних і центральних областях.

Чому йод такий важливий ?
Йод – це незамінний мікроелемент, який необхідний для синтезу гормонів щитоподібної залози (тироксину і трийодтироніну).
Ці гормони регулюють:
▫️ріст і розвиток організму;
▫️роботу нервової, серцево-судинної та травної систем;
▫️обмін речовин і розумову активність.
⚠️ Дефіцит йоду в організмі може спричинити:
🔻 у дітей – затримку росту, порушення розвитку мозку, зниження інтелекту;
🔻 у дорослих – порушення обміну речовин, втому, проблеми з серцем, появу зоба;
🔻 у вагітних – ризик викиднів, мертвонароджень, вроджених вад розвитку, в тому числі кретинізму – важкої форми розумової недостатності.
Добова потреба в йоді (рекомендації ВООЗ):
▫️для дітей до 6 років – 90 мкг/добу;
▫️для дітей від 6-12 років – 120 мкг/добу;
▫️для підлітків від 12 років і дорослих – 150 мкг/добу;
▫️для вагітних і жінок у період лактації – 200 мкг/добу.
Як запобігти йододефіциту:
▪️ використовуйте йодовану сіль замість звичайної;
▪️ додавайте йодовану сіль після приготування страв, щоб зберегти вміст йоду;
▪️ вживайте продукти, багаті на йод, або збагачені йодом:
▪️ морепродукти: мідії, креветки, кальмари, ікра;
▪️ біла риба: тріска, хек, минтай;
▪️ морська капуста (ламінарія);
▪️ овочі: картопля, буряк, шпинат, зелена цибуля;
▪️ фрукти: хурма, фейхоа, банани, цитрусові;
▪️ молочні продукти, яйця, яловичина;
▪️ волоські горіхи;
▪️ мінеральні води, збагачені йодом.
Чи можна перевірити рівень йоду самостійно?
Так званий «йодний тест на шкірі» (малювання сітки на зап’ясті) не є надійним способом визначення рівня йоду в організмі. ВООЗ та МОЗ України не рекомендують його, як діагностичний метод.
✅ Для точного визначення рівня йоду необхідно звернутися до сімейного лікаря, провести аналіз сечі на вміст йоду та обстежити стан щитоподібної залози (УЗД, визначення рівня гормонів).
Слід пам’ятати:
Регулярне споживання йодованої солі та продуктів, багатих на йод – це простий і ефективний спосіб запобігти йододефіциту та пов’язаним із ним хворобам.
Коментарі