top of page

Сьогодні — День здорового харчування!

Оновлено: 20 жовт.


ree

Ми їмо щодня і це впливає не лише на наше самопочуття, а й здоров’я у довгостроковій перспективі.

Сьогодні, у Всесвітній день здорового харчування, варто замислитися над тим, як наші харчові звички впливають на якість життя.

Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ):

• Сіль: не більше 5 грамів кухонної солі на добу (приблизно 1 чайна ложка). Відповідно до дослідження STEPS, українці щодня споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ: у середньому — 12,6 г замість 5 г.

• Цукор: ВООЗ радить споживати не більше 25 г цукру на добу дітям; не більше 50 г - дорослим.

• Вода: рекомендоване споживання води (включно з іншими напоями та рідиною з їжі):

близько 3,7 л на день — для чоловіків;

близько 2,7 л на день — для жінок.

Близько 20% щоденного споживання рідини зазвичай надходить з їжею, а решта — з напоями.

Поради для щоденного балансу:

1. Готуйте із мінімумом солі — замінюйте її спеціями, травами, лимонним соком.

2. Уникайте солодких напоїв, віддавайте перевагу свіжим фруктам.

3. Пийте воду регулярно протягом дня, не чекаючи спраги.

4. Основою раціону нехай будуть овочі, фрукти, цільні злаки, білкові продукти та здорові жири.

5. Контролюйте порції — надмір навіть корисної їжі може бути шкідливим.

Збалансоване харчування — це не про дієти й обмеження, це про турботу про себе!

Дотримуйтесь правил «Тарілки здорового харчування»:

✅ більше овочів і фруктів – половина порції має складатись з овочів і фруктів;

✅ чверть тарілки — білки, наприклад, риба, птиця, бобові та горіхи. Їх можна додати в салат, а також поєднувати з овочами;

✅ ще чверть тарілки — складні вуглеводи, особливо цільнозернові продукти, наприклад, цільнозерновий хліб, макарони з твердих сортів пшениці, вівсянка, бурий рис, кіноа або ячмінь. Обмежте вживання очищених злаків (білий рис і білий хліб).

Час нагадати собі: здоров’я починається з тарілки.

Ми — те, що ми їмо!

Коментарі


bottom of page