top of page

Піст — чудовий час подбати про здорове харчування

Різдвяний піст триває 40 днів, і головна його мета — помірність, стриманість та духовна концентрація.


ree

Що дозволено та заборонено:

🔹 М’ясо, молочні продукти, яйця — під забороною.

🔹 Риба — дозволена у вихідні та святкові дні.

Олія — дозволена майже щодня, окрім особливо строгих днів (середа та п’ятниця).

Останній тиждень посту — найсуворіший.




Кому можна послабити піст:

🔹 Діти

🔹 Вагітні та жінки, що годують

🔹 Люди з хронічними захворюваннями

🔹 Ті, хто виконує важку фізичну роботу

Кому піст може бути категорично протипоказаний :

🔹 Людям із тяжкими або загостреними захворюваннями

🔹 Тим, кому лікар прямо заборонив дієтичні обмеження

Корисні поради:

Урізноманітнюйте раціон стравами з круп, овочів, фруктів, бобових.

До прикладу, смачні запіканки, салати тощо.

Обирайте різноманітні овочі, бобові, крупи та горіхи, щоб організм отримував достатньо білків, вітамінів і енергії.

Пийте достатню кількість води, уникайте надмірної кількості хліба та солодощів.

Не переїдайте — піст передбачає стриманість, а не заміну м’яса надлишком інших страв.

Піст — це не лише про їжу, а й про турботу про себе та ближніх.

Дотримуйтесь його мудро.


Коментарі


bottom of page