Піст — чудовий час подбати про здорове харчування
- Nadia Verstiuk
- 16 годин тому
- Читати 1 хв
Різдвяний піст триває 40 днів, і головна його мета — помірність, стриманість та духовна концентрація.

Що дозволено та заборонено:
🔹 М’ясо, молочні продукти, яйця — під забороною.
🔹 Риба — дозволена у вихідні та святкові дні.
Олія — дозволена майже щодня, окрім особливо строгих днів (середа та п’ятниця).
Останній тиждень посту — найсуворіший.
Кому можна послабити піст:
🔹 Діти
🔹 Вагітні та жінки, що годують
🔹 Люди з хронічними захворюваннями
🔹 Ті, хто виконує важку фізичну роботу
Кому піст може бути категорично протипоказаний :
🔹 Людям із тяжкими або загостреними захворюваннями
🔹 Тим, кому лікар прямо заборонив дієтичні обмеження
Корисні поради:
Урізноманітнюйте раціон стравами з круп, овочів, фруктів, бобових.
До прикладу, смачні запіканки, салати тощо.
Обирайте різноманітні овочі, бобові, крупи та горіхи, щоб організм отримував достатньо білків, вітамінів і енергії.
Пийте достатню кількість води, уникайте надмірної кількості хліба та солодощів.
Не переїдайте — піст передбачає стриманість, а не заміну м’яса надлишком інших страв.
Піст — це не лише про їжу, а й про турботу про себе та ближніх.
Дотримуйтесь його мудро.




Коментарі