top of page

Купуй, де солі менше!

Українці споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ.

І 75% цієї солі потрапляє в наш раціон з магазинних продуктів.

Виробник може «маскувати» сіль у твоїх улюблених — і навіть не солоних на смак — продуктах, ховаючи її за харчовими добавками. Тому важливо знати кілька простих правил.


ree

Зазвичай кількість солі в продукті вказують у полі «Поживна цінність» на упаковці. Однак не всі виробники це роблять, тож декілька підказок, як читати будь-яку упаковку.

1⃣ Сіль vs натрій

На упаковці може бути написано «сіль» або «натрій (sodium)». Якщо бачиш «натрій», множ число на 2,5 — й отримаєш реальну кількість солі у продукті. Наприклад, 0,8 г натрію = 2 г солі.

2⃣ Орієнтир — на 100 г продукту

Забудь про розрахунки «на порцію». Виробники часто занижують дані, рахуючи порцію в 20–30 г. Насправді об’єктивний показник — саме кількість солі на 100 г продукту.

Норми прості:

✅ до 0,3 г / 100 г — чудовий вибір

✅ до 1 г / 100 г — прийнятний

❌ більше 1 г / 100 г — вже забагато, краще знайти альтернативу або стежити за кількістю спожитого

3⃣ Уважно дивися склад

Сода, глутамат натрію (E621), бікарбонат натрію, нітрат натрію, розпушувач — це теж джерела натрію.

Вивчай інформацію на упаковках. Купуй, де солі менше!

Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49

Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

Коментарі


bottom of page