top of page

Всесвітній день здорового травлення

Сьогодні, 29 травня, – Всесвітній день здорового травлення — нагадування про те, що наше самопочуття починається з тарілки. Це про тебе, твою енергію, настрій і навіть красу.

За даними ВООЗ, здоров’я на 70% залежить від того, що ми їмо.

А МОЗ каже, що понад 60% хвороб в Україні виникають через нездорове харчування. Отже — пора брати вилку в свої руки!

ree

Що можна зробити вже сьогодні, без стресу і дієт?

Додай більше справжньої їжі: овочі, фрукти, бобові, крупи, горішки, рибу, яйця, кисломолочку.

(Так, чіпси — це не їжа )

Менше солі (не більше чайної ложки на день лише для досолювання їжі!),

цукру (не більше 5 чайних ложок для дітей і 10 чайних ложок для дорослих)

Обмежте споживання трансжирів: це ті самі “злі” інгредієнти, що ховаються в перероблених продуктах (ковбаси, копченості, кондитерські вироби).

Їхнє гасло: «Ми — смачно, але підступно!»

Їж повільно і вчасно: шлунок не любить перекуси на ходу і обіди під стрічку новин. Дай собі спокій і 10 хвилин тиші.

Пий воду! Не соки, не каву, не «лимонад з вітамінами». Просто чисту воду. 6-8 склянок щодня. Маленькими ковтками.

Хочеш більше перевірених порад? Тримай ресурси:

МОЗ: Що і як їсти, щоб жити довго – https://moz.gov.ua/.../scho-i-jak-isti-schob-zhiti-dovgo... 

Центр громадського здоров’я: про здорове харчування - https://phc.org.ua/.../16-zhovtnya-vsesvitniy-den... 

Пам’ятай: здорове травлення — це не тільки «нічого не болить». Це коли є сили на роботу, навчання, спорт та розваги.

Зміни починаються з тарілки — зроби її союзником!

 А як ти ставишся до здорового харчування? Є улюблена корисна звичка? А може — шкідлива, з якою борешся? Пиши в коментарях

Коментарі


bottom of page