top of page

🍌 Банани мають у своєму складі багато вітамінів і корисних мікроелементів


ree

Сьогодні – День любителів бананів. Розповідаємо цікаві факти про цей фрукт.

Банан є важливим джерелом калію, магнію, марганцю, різноманітних фітонутрієнтів.

Також банан містить вітаміни групи В, зокрема В6 і В9, та вітамін С.

🍌 Банан середнього розміру (приблизно 120 г) містить 430 мг калію, що становить близько 15% від добової потреби у цьому мікроелементі.

Калій є життєво необхідним мінералом та електролітом в організмі, який відповідає за регулярне серцебиття та скорочення м’язів, нормалізацію артеріального тиску.

🔸️ Недостиглі банани (зелені та злегка зелені) містять найбільше резистентного крохмалю – різновид харчових волокон, який не перетравлюється людськими ферментами та потрапляє до товстого кишківника, де розщеплюється корисними бактеріями.

У процесі цього бактерії кишківника виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, що є дуже важливими як для кишківника, так і для здоров’я загалом.

Це сприяє зменшенню запалення в організмі, зниженню ризику серцево-судинних захворювань, неалкогольної жирової хвороби, запальних захворювань кишківника (хвороба Крона, виразковий коліт), діабету 2 типу, ожиріння та метаболічного синдрому.

🔸️ Також в бананах міститься пектин, що сприяє зниженню рівнів “поганого” холестерину у крові, профілактує та пом’якшує симптоми закрепів.

🔸️ Банани мають вищу антиоксидантну здатність, ніж деякі ягоди, трави та овочі.

Каротиноїди, феноли та вітамін С є найбільш поширеними антиоксидантами, які містяться в банані та ефективно підвищують імунітет.

Концентрація каротиноїдів підвищується у процесі дозрівання фрукту і є найвищою у жовтих та жовтих з коричневими плямами бананах. Вміст фолієвої кислоти також збільшується у процесі дозрівання майже удвічі.

🔸️ У м’якоті банана міститься дофамін, що є відомим нейромедіатором у мозку. Проте він діє виключно як антиоксидант в організмі.

🔸️ Банани містять триптофан – амінокислоту, яка бере участь у регуляції сну. Можна зменшити кількість часу, необхідного для засинання, і збільшити тривалість сну. Організм людей не виробляє триптофан самостійно, тому необхідно отримувати його з їжі.

❗️ Проте, люди із хронічною хворобою нирок повинні обмежити споживання бананів та інших продуктів з високим вмістом калію.

🫀Це пояснюється тим, що хворі нирки дозволяють калію накопичуватися у крові, що може спричинити проблеми із серцем.

⚠️ Дехто може мати й алергію на банани – різновид харчової алергії. Вона часто буває у людей, які мають алергію на пилок трав та бур’янів, а також алергію на латекс натурального каучуку.

❗️Алергія на банани починається протягом декількох хвилин після споживання фрукту та проявляється свербежем у роті та горлі, кропив’янкою, набряком шкіри.

🤔 Скільки бананів можна їсти?

Калорійність банана середнього розміру (вагою приблизно 120 г) становить 110 ккал.

Один або два невеликих банани на день не повинні викликати неприємну симптоматику чи проблеми зі здоров’ям для більшості людей, за винятком тих, хто має протипокази.

❓ Як правильно зберігати банани

• При кімнатній температурі подалі від прямих сонячних променів.

• Не зберігати зелені банани в холодильнику, оскільки це може порушити процес нормального дозрівання.

• Щоб прискорити процес дозрівання бананів, потрібно зберігати їх у паперовому пакеті або покласти біля стиглих плодів – наприклад, яблук.

• Якщо потрібно сповільнити дозрівання – краще зберігати їх подалі від інших стиглих бананів або фруктів; не зберігати в поліетиленових пакетах, оскільки це затримує надлишок вологи та може сприяти гниттю.

• Повністю стиглі золотисто-жовті банани можна зберігати в холодильнику в нижній шухляді. Охолодження збереже смак ще тиждень, навіть якщо шкірка продовжить темніти.

• Якщо бананова шкірка дозріла до коричневого кольору, краще банани почистити, подрібнити та додати у випічку або заморозити для подальшого додавання у смузі чи пюре.

👉 Банани є дійсно поживним, ситним та зручним продуктом.

Проте завжди важливо зосереджуватись не на користі одного продукту, а на різноманітті та збалансованості раціону загалом.

Коментарі


bottom of page