21 липня — Міжнародний день нездорової їжі (Junk Food Day)
- Nadia Verstiuk
- 21 лип.
- Читати 1 хв
Цей день — нагадування, а не свято. Нагадування про те, як звичні на вигляд снеки, фастфуд і солодощі можуть непомітно шкодити нашому здоров’ю.
📌 Нездорове харчування є ключовим фактором ризику розвитку:
– серцево-судинних захворювань
– діабету 2 типу
– ожиріння
– деяких видів онкологічних хвороб
В Україні:
🔹 59% дорослих мають надлишкову масу тіла
🔹 24,8% — ожиріння
STEPS, 2019 – дослідження факторів ризику НІЗ
🔸 Серед дітей 6–8 років:
▪ 22,96% мають зайву вагу, з них майже 10% – ожиріння
COSI, 2022 - дослідження COSI в Україні

Чому це важливо саме зараз?
Бо:
▪ Часто обираємо швидкі перекуси замість повноцінної страви
▪ Діти щодня споживають солодкі напої та снеки
▪ В середньому ми їмо лише 1,3 порції овочів і 1,5 порції фруктів на день, замість рекомендованих п’яти
Про харчові звички українців.
Що замість “джанк фуду”?
💡 Орієнтуйтесь на модель «Тарілки здорового харчування»:
🔸 ½ – овочі та фрукти
🔸 ¼ – цільнозернові продукти (каші, цільнозерновий хліб)
🔸 ¼ – білкові продукти (м'ясо, яйця, бобові, риба)
🔹 Пийте воду замість солодких напоїв
https://phc.org.ua/news/tarilka-zdorovogo-kharchuvannya - тарілка здорового харчуванн
Не обов’язково їсти “дороге й модне”.
Капуста, морква, яблука, гречка, квасоля — просте може бути корисним і доступним!




Коментарі