🚫 Ультраоброблені продукти: тихий ворог вашого здоров'я! 💔
- Nadia Verstiuk
- 3 дні тому
- Читати 2 хв

Нещодавно у Києві відбувся тренінг з людиноцентричного дизайну інтервенцій у сфері громадського здоров’я, у якому взяли участь фахівці Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Під час навчання учасники активно шукали ідеї, як допомогти українцям змінити поведінкові звички, розробляли інтервенції, які б спонукали споживати більше корисної необробленої їжі.
У світі, де час = гроші, ми все частіше обираємо зручність, не замислюючись про ціну.
Де ж проходить межа між просто обробленою їжею та ультраобробленими продуктами (УОП), які руйнують наше здоров’я.
Що таке УОП? 🤔

Повністю необроблена їжа в сучасному суспільстві — рідкість. І це нормально! Наприклад, підсолена, запакована у банку риба 🐟 — це оброблений продукт.
Але ультраоброблені продукти (УОП) — це інша історія!
Це промислово виготовлені продукти, що містять численні штучні інгредієнти та харчові добавки, які ви ніколи не використаєте на власній кухні.
👇Приклади УОП:
• Солодкі газовані напої та соки в пакетах 🥤
• Чіпси, крекери, солодкі батончики та інші снеки 🍟
• Інстант-лапша, готові суміші для випічки
• Більшість ковбас, сосисок, промислових паштетів 🥓
• Солодкі сніданкові пластівці, багато йогуртів з добавками🥡
• Фабричні десерти та готові страви з довгим терміном зберігання 🍰
Небезпека УОП: «порожні калорії» та приховані ризики ⚠️
УОП мають високу енергетичну щільність, оскільки містять надлишок цукру, солі та нездорових трансжирів. Водночас вони майже повністю позбавлені життєво важливих поживних речовин: клітковини, білків, вітамінів та мінералів.
Цей «коктейль» має низький потенціал насичення, швидко викликає високі глікемічні реакції, що може призвести до виникнення захворювань:
• підвищується ризик розвитку кількох видів раку (зокрема колоректального, молочної залози, підшлункової залози);
• зростає ризик гіпертонії, дисліпідемії (порушення ліпідного обміну, тобто рівня холестерину, тригліцеридів тощо), серцево-судинних хвороб та метаболічного синдрому;
• виникають запальні хвороби, порушення роботи шлунково-кишкового тракту та неалкогольна жирова хвороба печінки;
• зростає кількість наукових доказів зв’язку між частим споживанням УОП та депресією, тривожними та іншими психічними розладами.
💡 Поради: як зменшити кількість УОП у раціоні?
Змінити харчові звички — це крок до свободи!
Ось прості кроки, які ви можете зробити вже сьогодні:
1. Читайте склад!
🔎 Якщо список інгредієнтів довший за вашу долоню, і в ньому є невідомі хімічні терміни, — це, ймовірно, УОП.
Обирайте продукти з мінімальною кількістю компонентів.
2. Пріоритет – цілісній їжі: замініть готові сніданкові пластівці на цільнозернові каші, а солодкі напої — на чисту воду або трав'яний чай.
3. Готуйте вдома: плануйте харчування та готуйте їжу самостійно. Це 100% гарантія того, що ви знаєте, що їсте.
4. Снеки здорового вибору: замініть чіпси на горіхи, насіння, фрукти, овочеві палички.
✅ Висновок: здоров'я починається з тарілки!
Але найбільша відповідальність лежить на кожному з нас.
Ваша тарілка — це Ваш вибір.
Обирайте життя, енергію та довголіття, а не зручність ілюзії!





Коментарі