top of page

🚫 Ультраоброблені продукти: тихий ворог вашого здоров'я! 💔


ree

Нещодавно у Києві відбувся тренінг з людиноцентричного дизайну інтервенцій у сфері громадського здоров’я, у якому взяли участь фахівці Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Під час навчання учасники активно шукали ідеї, як допомогти українцям змінити поведінкові звички, розробляли інтервенції, які б спонукали споживати більше корисної необробленої їжі.

У світі, де час = гроші, ми все частіше обираємо зручність, не замислюючись про ціну.

Де ж проходить межа між просто обробленою їжею та ультраобробленими продуктами (УОП), які руйнують наше здоров’я.

Що таке УОП? 🤔


ree

Повністю необроблена їжа в сучасному суспільстві — рідкість. І це нормально! Наприклад, підсолена, запакована у банку риба 🐟 — це оброблений продукт.

Але ультраоброблені продукти (УОП) — це інша історія!

Це промислово виготовлені продукти, що містять численні штучні інгредієнти та харчові добавки, які ви ніколи не використаєте на власній кухні.

👇Приклади УОП:

• Солодкі газовані напої та соки в пакетах 🥤

• Чіпси, крекери, солодкі батончики та інші снеки 🍟

• Інстант-лапша, готові суміші для випічки

• Більшість ковбас, сосисок, промислових паштетів 🥓

• Солодкі сніданкові пластівці, багато йогуртів з добавками🥡

• Фабричні десерти та готові страви з довгим терміном зберігання 🍰

Небезпека УОП: «порожні калорії» та приховані ризики ⚠️

УОП мають високу енергетичну щільність, оскільки містять надлишок цукру, солі та нездорових трансжирів. Водночас вони майже повністю позбавлені життєво важливих поживних речовин: клітковини, білків, вітамінів та мінералів.

Цей «коктейль» має низький потенціал насичення, швидко викликає високі глікемічні реакції, що може призвести до виникнення захворювань:

• підвищується ризик розвитку кількох видів раку (зокрема колоректального, молочної залози, підшлункової залози);

• зростає ризик гіпертонії, дисліпідемії (порушення ліпідного обміну, тобто рівня холестерину, тригліцеридів тощо), серцево-судинних хвороб та метаболічного синдрому;

• виникають запальні хвороби, порушення роботи шлунково-кишкового тракту та неалкогольна жирова хвороба печінки;

• зростає кількість наукових доказів зв’язку між частим споживанням УОП та депресією, тривожними та іншими психічними розладами.

💡 Поради: як зменшити кількість УОП у раціоні?

Змінити харчові звички — це крок до свободи!

Ось прості кроки, які ви можете зробити вже сьогодні:

1. Читайте склад!

🔎 Якщо список інгредієнтів довший за вашу долоню, і в ньому є невідомі хімічні терміни, — це, ймовірно, УОП.

Обирайте продукти з мінімальною кількістю компонентів.

2. Пріоритет – цілісній їжі: замініть готові сніданкові пластівці на цільнозернові каші, а солодкі напої — на чисту воду або трав'яний чай.

3. Готуйте вдома: плануйте харчування та готуйте їжу самостійно. Це 100% гарантія того, що ви знаєте, що їсте.

4. Снеки здорового вибору: замініть чіпси на горіхи, насіння, фрукти, овочеві палички.

✅ Висновок: здоров'я починається з тарілки!

Але найбільша відповідальність лежить на кожному з нас.

Ваша тарілка — це Ваш вибір.

Обирайте життя, енергію та довголіття, а не зручність ілюзії!

ree

Коментарі


bottom of page