top of page

Профілактика отруєнь грибами — ваша відповідальність!

Грибне отруєння — одне з найважчих харчових отруєнь.

Його викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які можуть міститися у грибах.


ree

📊 У 2025 році на Львівщині отруєнь грибами не зафіксовано.

Утім, у 2024 році було зареєстровано 9 побутових випадків, унаслідок яких постраждало 10 осіб. Найбільше — в Дрогобицькому районі. Серед випадків — отруєння сушеними мухоморами, придбаними через інтернет.

Гриби — традиційна страва українців та наразі триває сезон літніх грибів. Але пам’ятайте:

✅ Щоб уберегти себе та близьких, дотримуйтеся простих правил:


🔸 НЕ споживайте дикорослі гриби. Обирайте лише вирощені штучно — з магазинів чи сертифікованих ринків.

🔸 НЕ купуйте консервовані гриби з рук, обабіч доріг чи в інтернеті.

🔸 Варіть гриби не менше трьох разів, кожного разу — в новій підсоленій воді по 30 хвилин.

🔸 Зберігайте страви з грибів в холодильнику не довше доби.

Поради збирачам грибів:

• Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте

• Уникайте молодих і старих грибів

• Остерігайтеся пластинчастих грибів

• Не збирайте гриби біля доріг, заводів, смітників

• НЕ вживайте гриби сирими!

• Готуйте гриби в день збору

• НЕ давайте грибів дітям до 12 років, вагітним, людям похилого віку

При перших ознаках отруєння (нудота, блювання, діарея, біль у животі, запаморочення, галюцинації) —

📞 Негайно зверніться до лікаря!

Не займайтесь самолікуванням — це небезпечно для життя.

🛑 Безпечне харчування — запорука вашого здоров’я!

📢 Поширюйте, щоб вберегти інших.

Коментарі


bottom of page