Профілактика отруєнь грибами — ваша відповідальність!
- Nadia Verstiuk
- 4 серп.
- Читати 1 хв
Грибне отруєння — одне з найважчих харчових отруєнь.
Його викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які можуть міститися у грибах.

📊 У 2025 році на Львівщині отруєнь грибами не зафіксовано.
Утім, у 2024 році було зареєстровано 9 побутових випадків, унаслідок яких постраждало 10 осіб. Найбільше — в Дрогобицькому районі. Серед випадків — отруєння сушеними мухоморами, придбаними через інтернет.
Гриби — традиційна страва українців та наразі триває сезон літніх грибів. Але пам’ятайте:
✅ Щоб уберегти себе та близьких, дотримуйтеся простих правил:
🔸 НЕ споживайте дикорослі гриби. Обирайте лише вирощені штучно — з магазинів чи сертифікованих ринків.
🔸 НЕ купуйте консервовані гриби з рук, обабіч доріг чи в інтернеті.
🔸 Варіть гриби не менше трьох разів, кожного разу — в новій підсоленій воді по 30 хвилин.
🔸 Зберігайте страви з грибів в холодильнику не довше доби.
Поради збирачам грибів:
• Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте
• Уникайте молодих і старих грибів
• Остерігайтеся пластинчастих грибів
• Не збирайте гриби біля доріг, заводів, смітників
• НЕ вживайте гриби сирими!
• Готуйте гриби в день збору
• НЕ давайте грибів дітям до 12 років, вагітним, людям похилого віку
При перших ознаках отруєння (нудота, блювання, діарея, біль у животі, запаморочення, галюцинації) —
📞 Негайно зверніться до лікаря!
Не займайтесь самолікуванням — це небезпечно для життя.
🛑 Безпечне харчування — запорука вашого здоров’я!
📢 Поширюйте, щоб вберегти інших.




Коментарі