top of page

Щодо результатів моніторингу якості води на вміст йоду в окремих регіонах Львівщини


ree

ДУ «Львівський обласний лабораторний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє про результати проведених лабораторних обстежень води питної на вміст йоду.

На виконання Регіонального плану заходів з профілактики йодної недостатності серед населення Львівщини на 2023 - 2025 роки, затвердженого розпорядженням начальника Львівської обласної військової адміністрації від 30.12.2022 №825/0/5-22ВА, в 2023 році заплановані моніторингові дослідження питної води на території 18 територіальних громад Львівщини.


За отриманими результатами в 83,7% дослідженої води питної вміст йоду знаходиться в межах 13,8- 19,8 мкг/дм3, при нормі 20-30 мкг/дм3 (Державні санітарні норми та правила "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною" (ДСанПіН 2.2.4-171-10 (додаток 4).


ree

Зокрема, занижений вміст йоду в питній воді виявлено на території таких територіальних громад: Бродівській (17,8 мкг/дм3), Буській (16,5-19,7мкг/дм3), Золочівській (16,2 - 19,8 мкг/дм3), Яворівській (15,7 - 17,0 мкг/дм3), Жовківській (17,9 мкг/дм3), Городоцькій (14,5 - 18,2 мкг/дм3), Миколаївській (15,9- 16,6% мкг/дм3), Жидачівській (18,8 мкг/дм3), Пустомитівській (16,3-18,7мкг/дм3), Радехівській (16,1 -18,3мкг/дм3), Кам.Бузькій (13,8-19,2 мкг/дм3), Перемишлянській (17,7- 19,6 мкг/дм3), Сокальській (18,1 мкг/дм3), Стрийській (16,0 - 17,7 мкг/дм3), Самбірській (17,0 мкг/дм3), Червоноградській (18,6 мкг/дм3).

При цьому слід пам’ятати, що добова потреба організму людини в йоді залежно від віку складає від 90 до 300 мкг. Для жінок така норма становить 150–300 мкг, а для чоловіків — до 300 мкг.

Для дітей:

· 0–6 років — 90 мкг;

· 6–12 років — 120 мкг.


Нестача йоду в організмі призводить до затримки росту у дітей, порушення інтелектуальної активності, розвитку та обміну речовин.

Зважаючи на те, що йод є мікроелементом, який не синтезується в організмі людини, тому його надходження повинно бути щоденним. Компенсувати нестачу йоду необхідно за допомогою харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які багаті на цей мікроелемент (йодована сіль, морська капуста, морська риба, кальмари, камбала, креветки). Також йод міститься в картоплі, свинині, яловичині, крупах, овочах, фруктах тощо.

Коментарі


bottom of page