top of page

Спалах гострої кишкової інфекції у Львові

Станом на 23 липня 2025 року у КНП ЛОР "Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня" на лікуванні перебувають 46 осіб, серед яких 9 дітей із симптомами гострої кишкової інфекції (ГКІ).

Виписані зі стаціонару 29 осіб, з них одна дитина. Ще одна особа перебуває в інфекційному відділенні КНП “Сокальська міська лікарня” Сокальської міської ради.

ree

Що передувало?

У період з 14 по 19 липня 2025 року до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні було госпіталізовано 75 осіб, серед яких 10 дітей, з ознаками гострої кишкової інфекції (ГКІ). Крім цього, одна особа госпіталізована в інфекційне відділення КНП “Сокальська міська лікарня”.

За результатами епідеміологічного розслідування встановлено, що всі постраждалі 14–15 липня відвідували один із закладів громадського харчування у Львові.

У хворих спостерігалися характерні симптоми:

▪️підвищення температури (до 39–40°C)

▪️нудота, блювання

▪️діарея

▪️біль у животі та загальна слабкість

🛠 Як діяли фахівці Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб

Фахівці Львівського районного відділу Центру оперативно провели епідеміологічне розслідування:

Опитали всіх госпіталізованих і заповнили анкети; встановили: які продукти споживали потерпілі та здорові, які не захворіли.

На основі цих даних складено карту харчування — встановлено, що всі хворі 76 осіб (100%) споживали десерт «Сінгапурський чізкейк».

Також 27 осіб (36%) споживали курку в кисло-солодкому соусі, 21 (28%) – білий рис, 14 (18%) – заварні пельмені з креветкою, 11 (15%) – креветки генерала Цо, 13 (17%) – заварні пельмені з свининою, 11 (15%) - биті огірки, 10 (14%) - креветки у кисло-солодкому соусі, 9 (12%) – личинки зофобаса, китайський шрімп та чікен кейки.

У рамках епідрозслідування були відібрані проби та проведені лабораторні дослідження на об’єкті спалаху, а саме:

- 16 взірців харчових продуктів – у 15 взірцях патогенної мікрофлори не виявлено, 1 взірець – у роботі.

- 30 змивів з об’єктів довкілля – з них виявлено відхилення у 9-ти зразках (збудник сальмонельозу не виявлено)

- 2 проби води питної централізованої для мікробіологічного дослідження – відхилень не виявлено

- 1 проба води питної централізованої для вірусологічного дослідження – відхилень не виявлено

– обстежено 23 особи з числа працівників ресторану – у двох виявлена сальмонела.

Крім цього, госпіталізованих осіб також обстежено на кишкову групу інфекцій – у 28 хворих виявлено позитивні результати на Salmonella enteritidis.

Ймовірним фактором інфікування був десерт «Сінгапурський чізкейк», який споживало 100% хворих.

Тривають заходи щодо локалізації спалаху.

Коментарі


bottom of page