Зоонози — це глобальна проблема охорони здоров’я, яка потребує постійної уваги, досліджень і співпраці для запобігання спалахам та захисту громад
- Nadia Verstiuk
- 7 лип.
- Читати 2 хв
Такі хвороби можуть бути викликані різними збудниками: бактеріями, вірусами, грибками та паразитами. За оцінками ВООЗ, 60 % усіх інфекційних хвороб мають зоонозне походження.
Збудники зоонозів можуть передаватися не лише від тварин до людей — і навпаки. Наприклад, гірські горили дуже чутливі до респіраторних вірусів, які можуть передаватися їм від людини.

Найпоширеніші зоонози поділяють на дві групи:
▪️ від свійських тварин — сальмонельоз, бруцельоз, туберкульоз, правець, сибірка, сап, орнітоз, ящур, балантидіаз, токсоплазмоз, лейшманіоз;
▪️ від диких тварин — лептоспіроз, сказ, лістеріоз, чума, туляремія, рикетсіоз, геморагічна гарячка, вірусний енцефаліт тощо.
Ситуація у Львівській області:
🔸 Лептоспіроз:
• 2024 — 30 випадків (проти 28 у 2023)
• за 6 місяців 2025 — 4 випадки (проти 5 за той самий період 2024)
🔸 Хвороба Лайма:
• 2024 — 433 випадки (проти 252 у 2023)
• за 6 місяців 2025 — 167 випадків (проти 115 у 2024)
🔸 Сальмонельоз:
• 2024 — 168 випадків (проти 221 у 2023)
• за 6 місяців 2025 — 63 випадки (проти 76 у 2024)
Як можна заразитись зоонозами?
🔻через прямий контакт з інфікованими тваринами;
🔻через контакт з продуктами тваринного походження (м’ясо, молоко, яйця);
🔻укуси або подряпини тварин;
🔻через переносників: комарів, кліщів, бліх.
Часто перебіг хвороби в людини — важчий, ніж у тварини.
Як передаються окремі зоонози?
▪️Сальмонельоз — через контакт з інфікованими тваринами або їхніми виділеннями, а також через забруднені продукти (м’ясо, яйця).
▪️Бруцельоз — через контакт із хворими тваринами, їхніми виділеннями або при вживанні непастеризованого молока.
▪️Сказ — через укуси інфікованих тварин (собаки, лисиці, кажани).
▪️Туляремія — через контакт із тваринами або укуси кліщів та комарів.
▪️Чума — через укуси бліх, заражених бактеріями.
✅ Як захистити себе від зоонозів?
У побуті:
✔️ Вживати м’ясні продукти лише після якісної термічної обробки
❌ Не використовувати сире молоко та непастеризовані молокопродукти
❌ Не пити воду з відкритих джерел без кип’ятіння
❌ Уникати продуктів зі стихійної торгівлі
✔️ Захищати продукти та посуд від мух
✔️ Ретельно мити руки
✔️ Дотримуватись чистоти у приміщеннях
✔️ Проводити дератизаційні та дезінсекційні заходи
При контакті з тваринами:
✔️ Уникати укусів кліщів та інших комах
✔️ Своєчасно лікувати і вакцинувати домашніх і свійських тварин
✔️ Робити щеплення в ензоотичних районах і при професійних ризиках
❌ Не торкатися тварин із ознаками захворювання чи їх виділень
❌ Уникати контактів із дикими тваринами
Профілактика значно знижує ризик зараження.
Захворювання легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе і своїх близьких!
Comments