top of page

Зоонози — це глобальна проблема охорони здоров’я, яка потребує постійної уваги, досліджень і співпраці для запобігання спалахам та захисту громад

Такі хвороби можуть бути викликані різними збудниками: бактеріями, вірусами, грибками та паразитами. За оцінками ВООЗ, 60 % усіх інфекційних хвороб мають зоонозне походження.

Збудники зоонозів можуть передаватися не лише від тварин до людей — і навпаки. Наприклад, гірські горили дуже чутливі до респіраторних вірусів, які можуть передаватися їм від людини.

Найпоширеніші зоонози поділяють на дві групи:

▪️ від свійських тварин — сальмонельоз, бруцельоз, туберкульоз, правець, сибірка, сап, орнітоз, ящур, балантидіаз, токсоплазмоз, лейшманіоз;

▪️ від диких тварин — лептоспіроз, сказ, лістеріоз, чума, туляремія, рикетсіоз, геморагічна гарячка, вірусний енцефаліт тощо.

Ситуація у Львівській області:

🔸 Лептоспіроз:

• 2024 — 30 випадків (проти 28 у 2023)

• за 6 місяців 2025 — 4 випадки (проти 5 за той самий період 2024)

🔸 Хвороба Лайма:

• 2024 — 433 випадки (проти 252 у 2023)

• за 6 місяців 2025 — 167 випадків (проти 115 у 2024)

🔸 Сальмонельоз:

• 2024 — 168 випадків (проти 221 у 2023)

• за 6 місяців 2025 — 63 випадки (проти 76 у 2024)

Як можна заразитись зоонозами?

🔻через прямий контакт з інфікованими тваринами;

🔻через контакт з продуктами тваринного походження (м’ясо, молоко, яйця);

🔻укуси або подряпини тварин;

🔻через переносників: комарів, кліщів, бліх.

Часто перебіг хвороби в людини — важчий, ніж у тварини.

Як передаються окремі зоонози?

▪️Сальмонельоз — через контакт з інфікованими тваринами або їхніми виділеннями, а також через забруднені продукти (м’ясо, яйця).

▪️Бруцельоз — через контакт із хворими тваринами, їхніми виділеннями або при вживанні непастеризованого молока.

▪️Сказ — через укуси інфікованих тварин (собаки, лисиці, кажани).

▪️Туляремія — через контакт із тваринами або укуси кліщів та комарів.

▪️Чума — через укуси бліх, заражених бактеріями.

✅ Як захистити себе від зоонозів?

У побуті:

✔️ Вживати м’ясні продукти лише після якісної термічної обробки

❌ Не використовувати сире молоко та непастеризовані молокопродукти

❌ Не пити воду з відкритих джерел без кип’ятіння

❌ Уникати продуктів зі стихійної торгівлі

✔️ Захищати продукти та посуд від мух

✔️ Ретельно мити руки

✔️ Дотримуватись чистоти у приміщеннях

✔️ Проводити дератизаційні та дезінсекційні заходи

При контакті з тваринами:

✔️ Уникати укусів кліщів та інших комах

✔️ Своєчасно лікувати і вакцинувати домашніх і свійських тварин

✔️ Робити щеплення в ензоотичних районах і при професійних ризиках

❌ Не торкатися тварин із ознаками захворювання чи їх виділень

❌ Уникати контактів із дикими тваринами

Профілактика значно знижує ризик зараження.

Захворювання легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе і своїх близьких!

Comments


bottom of page