top of page

24-річна вагітна мешканка Львівщини захворіла на ботулізм

Жінка на 35-му тижні вагітності 17 листопада скуштувала м’ясний паштет домашньої консервації. Причому його їли ще четверо осіб із домашнього осередку. Однак захворіла лише вагітна.

Перші прояви хвороби у неї з’явилися вже на наступний день. За три дні хвора звернулася по медичну допомогу до пологового відділення за місцем проживання.

21 листопада у важкому стані хвору госпіталізували до Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні з такими скаргами: порушення зору, сухість в роті, порушення ковтання. Ці симптоми характерні для ботулізму.

Пацієнтці було введено протиботулінічну сироватку. Надається весь обсяг необхідної медичної допомоги. Лікарі оцінюють стан хворої як середньої важкості (інформація на 26 листопада).


ree

 Зауважимо: від початку 2024 року на Львівщині зареєстровано 7 випадків ботулізму. Постраждали 9 мешканців області (шестеро чоловіків та три жінки). У 2023 році був один випадок ботулізму.

Нагадаємо, ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що може міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

Найчастіше збудник ботулізму міститься в домашніх консервах (м’ясних, рибних, грибних та овочевих), а також може міститися у в’яленій рибі.

Токсин виникає в тих умовах, коли немає кисню. І не обов'язково по всьому продукту. Може бути зараженою частина продукту, а решта – буде нормальною. Це так зване "гніздове забруднення", притаманне ботулізму.

Причиною отруєнь може бути вживання м’ясних, рибних, овочевих консервів, ковбаси, шинки, зокрема домашнього приготування.

Основними симптомами ботулізму є порушення зору, відчуття "сітки" перед очима, відчуття сухості в роті, розлад мовлення, ковтання.

При цих ознаках слід негайно звернутися по медичну допомогу!

Щоб вберегтися від ботулізму, варто знати

Уникайте придбання соленої та в'явленої риби в місцях несанкціонованої торгівлі.

Пам'ятайте, що безпечна консервація можлива лише при використанні автоклавів!

Перед вживанням м'ясних консервів варто забезпечити термічну обробку (проварити, просмажити чи помістити у духову шафу).

Коментарі


bottom of page