Солодкий смак — гіркі наслідки: як уникнути кишкових інфекцій влітку
- Nadia Verstiuk
- 19 черв.
- Читати 1 хв
Літо — це смачне розмаїття: солодкі ягоди, соковиті персики, ароматні помідори та зелень… Так, це чудова можливість наситити організм вітамінами. Але разом із корисними речовинами до організму можуть потрапити й небезпечні «попутники» — збудники кишкових інфекцій та гельмінти (глисти).
Що може трапитись, якщо не мити фрукти та овочі?
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) викликаються бактеріями чи вірусами. Це — сальмонельоз, дизентерія, ротавірусний ентерит, харчові токсикоінфекції. Вони можуть призводити до зневоднення, особливо, якщо захворіли діти, вагітні, літні люди та та ті, хто має хронічн хвороби.

Симптоми ГКІ:
слабкість, головний біль;
підвищена температура;
нудота, блювання;
біль у животі, діарея.
Гельмінтози — паразитарні захворювання, які спричиняють личинки та яйця глистів (наприклад, аскариди, токсокари). Вони можуть потрапити до організму через немиті продукти, забруднені ґрунтом або водою.
Симптоми:
свербіж у ділянці анусу;
біль у животі, розлади травлення;
втома, слабкість.
Як уберегтися?
Мийте овочі, фрукти та зелень перед вживанням:
під проточною водою;
зелень — бажано обдати окропом;
ягоди або овочі з шорсткою поверхнею (напр. полуниця) — замочуйте на кілька хвилин у теплій воді.
Загальні правила гігієни:
мийте руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі;
використовуйте окремі ножі та дошки для сирих і готових продуктів;
мийте поверхні та посуд після приготування;
не залишайте їжу при кімнатній температурі надовго;
не вживайте зіпсовані овочі чи фрукти.
Важливо, щоб ґрунт для вирощування овочів і фруктів не був забруднений випорожненнями тварин — це може стати джерелом зараження.
Пам’ятайте: профілактика — найкращий захист. Виробіть звичку мити продукти — і захистіть себе та своїх близьких від інфекцій.
При появі симптомів — звертайтеся до лікаря.
Comments