top of page

Солодкий смак — гіркі наслідки: як уникнути кишкових інфекцій влітку

Літо — це смачне розмаїття: солодкі ягоди, соковиті персики, ароматні помідори та зелень… Так, це чудова можливість наситити організм вітамінами. Але разом із корисними речовинами до організму можуть потрапити й небезпечні «попутники» — збудники кишкових інфекцій та гельмінти (глисти).

Що може трапитись, якщо не мити фрукти та овочі?

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) викликаються бактеріями чи вірусами. Це — сальмонельоз, дизентерія, ротавірусний ентерит, харчові токсикоінфекції. Вони можуть призводити до зневоднення, особливо, якщо захворіли діти, вагітні, літні люди та та ті, хто має хронічн хвороби.

Симптоми ГКІ:

  • слабкість, головний біль;

  • підвищена температура;

  • нудота, блювання;

  • біль у животі, діарея.

Гельмінтози — паразитарні захворювання, які спричиняють личинки та яйця глистів (наприклад, аскариди, токсокари). Вони можуть потрапити до організму через немиті продукти, забруднені ґрунтом або водою.

Симптоми:

  • свербіж у ділянці анусу;

  • біль у животі, розлади травлення;

  • втома, слабкість.


Як уберегтися?

Мийте овочі, фрукти та зелень перед вживанням:

під проточною водою;

зелень — бажано обдати окропом;

ягоди або овочі з шорсткою поверхнею (напр. полуниця) — замочуйте на кілька хвилин у теплій воді.


Загальні правила гігієни:

  • мийте руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі;

  • використовуйте окремі ножі та дошки для сирих і готових продуктів;

  • мийте поверхні та посуд після приготування;

  • не залишайте їжу при кімнатній температурі надовго;

  • не вживайте зіпсовані овочі чи фрукти.

Важливо, щоб ґрунт для вирощування овочів і фруктів не був забруднений випорожненнями тварин — це може стати джерелом зараження.

Пам’ятайте: профілактика — найкращий захист. Виробіть звичку мити продукти — і захистіть себе та своїх близьких від інфекцій.

При появі симптомів — звертайтеся до лікаря.

Comments


bottom of page