Правильне зберігання харчових продуктів — ключ до безпечної та ефективної роботи підприємств торгівлі
- Nadia Verstiuk
- 1 лип.
- Читати 1 хв
Про це, а також про тарілку здорового харчування, розповідала лікарка з гігієни харчування Бориславського відділу Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Леся Денека під час навчання на гуртівнях продуктів ФОП Голобутовського в місті Борислав.

Фахівчиня нагадала працівникам про важливість правильного зберігання продуктів. Окрім дотримання температурного режиму, вологості та санітарних норм, необхідно також ефективно управляти запасами. Для цього найчастіше застосовують три методи — FIFO, FEFO та LIFO.
Щоб продукти не псувалися, а бізнес працював чітко, важливо не лише мати холодильник і стелаж, а й знати правильний порядок використання запасів.
Ось основні методи:
🔸 FIFO (First In, First Out) — перший прийшов, перший пішов.
👉 Спочатку використовуємо ті продукти, які завезли раніше.
🔸 FEFO (First Expired, First Out) — першим закінчується термін — першим використовується.
👉 Ідеально для молочних продуктів, м’яса та іншої швидкопсувної продукції.
🔸 LIFO (Last In, First Out) — останній завезений — перший використаний.
👉 Використовується рідше, бо старі запаси можуть залишатися і псуватися.
✅ Правильне зберігання продуктів = безпечна їжа + менше втрат + довіра клієнтів.
На пам’ять слухачі отримали плакати з тарілкою здорового харчування.
Comments