top of page

Правильне зберігання харчових продуктів — ключ до безпечної та ефективної роботи підприємств торгівлі

Про це, а також про тарілку здорового харчування, розповідала лікарка з гігієни харчування Бориславського відділу Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Леся Денека під час навчання на гуртівнях продуктів ФОП Голобутовського в місті Борислав.

Фахівчиня нагадала працівникам про важливість правильного зберігання продуктів. Окрім дотримання температурного режиму, вологості та санітарних норм, необхідно також ефективно управляти запасами. Для цього найчастіше застосовують три методи — FIFO, FEFO та LIFO.

Щоб продукти не псувалися, а бізнес працював чітко, важливо не лише мати холодильник і стелаж, а й знати правильний порядок використання запасів.

Ось основні методи:

🔸 FIFO (First In, First Out) — перший прийшов, перший пішов.

👉 Спочатку використовуємо ті продукти, які завезли раніше.

🔸 FEFO (First Expired, First Out) — першим закінчується термін — першим використовується.

👉 Ідеально для молочних продуктів, м’яса та іншої швидкопсувної продукції.

🔸 LIFO (Last In, First Out) — останній завезений — перший використаний.

👉 Використовується рідше, бо старі запаси можуть залишатися і псуватися.

✅ Правильне зберігання продуктів = безпечна їжа + менше втрат + довіра клієнтів.

На пам’ять слухачі отримали плакати з тарілкою здорового харчування.

Comments


bottom of page