Важливо про харчування
- Nadia Verstiuk
- 23 січ.
- Читати 1 хв
Що відбувається з організмом при тривалому безконтрольному
споживанні солодкого? Це призводить до суттєвого порушення енергетичного балансу, ми отримуємо більше енергії, ніж використовуємо. Людина починає набирати зайву вагу та може отримати неприємні наслідки у вигляді карієсу, серцево-судинних хвороб, діабету та навіть деяких видів раку.
Скільки можна їсти цукру? І чи варто зовсім відмовлятися від нього? Чи є мед кращою альтернативою?

Сучасні рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я та наші національні рекомендації радять обмежувати кількість цукру в раціоні: не більше, ніж 50 грамів вільного цукру на день (це 10 чайних ложок). А ще краще — вдвічі менше, тобто 5 чайних ложок, без верху.
Які джерела вільного цукру ми маємо враховувати при підрахунку денної норми у 5 чи 10 ложок? Умовно поділимо їх на 2 групи.
- Перша група — продукти, які природньо містять вільні цукри: фруктовий сік, у тому числі фреш, смузі та мед. Всі ці продукти раніше вважались здоровими, але потрібно бути дуже уважними щодо їх кількості в раціоні саме через велику кількість природнього вільного цукру.
Наприклад, у склянці апельсинового свіжовичавленого соку міститься аналог майже 9 ложечок цукру.
- Друга група — це готові продукти: кондитерські вироби, сухі сніданки, напівфабрикати тощо. Враховуйте, що цукор у них часто ховається під іншими назвами: цукор-сирець, фруктовий концентрат, мальтоза (солодовий цукор), мальтодекстрин, декстроза, лактоза, меляса, інвертний цукор, патока та інші.
Загалом існує понад 50 назв цукру, які використовує харчова промисловість! Будьте пильними!
Comments